05:46
Imsak
05:56
Subuh
13:09
Zohor
16:32
Asar
19:06
Maghrib
20:21
Isyak

agensi 1 agensi 1 agensi 1 agensi 1

Saiz Teks A- A A+
A A A
 | 

Arkib Berita

PENGURUS JENAZAH JAWI SERTAI PROGRAM PEMBANGUNAN KENDIRI PENGURUS JENAZAH JAWI

Picture10

18 OKTOBER 2022M | 21 RABIULAWAL 1444H (SELASA) - JAWI melalui Unit Kebajikan Islam, Bahagian Pengurusan Dakwah telah mengadakan Program Pembangunan Kendiri Pengurus Jenazah JAWI bertempat di Villea Morib, Banting, Selangor pada 17 dan 18 Oktober 2022. Objektif utama program adalah untuk meningkatkan kompetensi dan pengetahuan semasa melalui kupasan isu-isu semasa berkaitan pengurusan jenazah dan dalam masa yang sama memugar semangat dan jati diri para pengurus jenazah melalui slot-slot ceramah.

Seramai 36 orang ahli Pasukan Pengurus Jenazah JAWI telah menyertai program ini secara fizikal dan dalam talian. Para peserta terdiri daripada pasukan pengurus jenazah JAWI Kuala Lumpur, JAWI Cawangan Putrajaya dan JAWI Cawangan Labuan.

Pengisian pertama bertajuk ‘Membina Kompetensi dan Profesionalisme Pasukan Pengurus Jenazah JAWI’ yang disampaikan oleh Tuan Haji Ahmad Azam bin Haji Hassan, Ketua Bahagian Psikologi Dan Kaunseling, Jabatan Kebajikan Masyarakat, Negeri Sembilan. Slot Kedua pula bertajuk ‘Kupasan Fatwa Berkaitan Pengurusan Jenazah Di Malaysia’ yang disampaikan oleh Ustaz Wan Ahmad Naqiuddin bin Wan Khalid, Pegawai Hal Ehwal Islam, Unit Buhuth, Bahagian Fatwa, Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Manakala slot ketiga adalah bertajuk ‘Proses Pengawetan Jenazah : Pelaksanaan Di Malaysia’ yang disampaikan oleh Prof. Madya Dr. Mohamad Fairuz bin Yahya, Pensyarah Perubatan, Jabatan Anatomi, Fakulti Perubatan, Universiti Kebangsaan Malaysia.

Perasmian kursus telah disempurnakan oleh YBhg. Tuan Haji Mohd Fadzil bin Abu Kasim, Timbalan Pengarah Operasi JAWI. Turut hadir Puan Suraiti binti Alias, Ketua Penolong Pengarah, Bahagian Pengurusan Dakwah, JAWI. Semoga Program Pembangunan Kendiri Pengurus Jenazah JAWI yang dianjurkan ini dapat meningkatkan kemahiran dan pengetahuan para peserta sebagaimana yang disasarkan seterusnya dapat dimanfaatkan ke arah peningkatan tahap kompetensi dan professionalisme pasukan pengurusan jenazah JAWI dalam melaksanakan tugasan dengan lebih cemerlang.

Picture18 Picture17
Picture14 Picture13
Picture11 Picture12

 

Disediakan oleh:

Bahagian Pengurusan Dakwah

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan


Cetak   Emel