05:47
Imsak
05:57
Subuh
07:09
Syuruk
13:22
Zohor
16:46
Asar
19:30
Maghrib
20:45
Isyak

 

1554649876108 1 maklumbalas hubungi peta

1
 

10 April 2017 (Isnin) – Atas inisiatif mendapatkan informasi dan maklumat mengenai proses perbicaraan sesuatu kes perceraian di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, seramai sepuluh orang Pendaftar Nikah, Cerai dan Ruju’ (PNCR) bersama dua orang kakitangan Unit Cerai, Bahagian Perkahwinan dan Pembangunan Keluarga (BPPK), Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) Kuala Lumpur yang diketuai oleh Dr. Abdul Ghaffar bin Surip, Ketua Pendaftar Nikah, Cerai dan Ruju’ (KPNCR) Wilayah-Wilayah Persekutuan telah mengadakan Lawatan Pemerhatian Perbicaraan Kes Perceraian di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Tujuan utama lawatan pemerhatian kes ini diadakan adalah untuk melihat dengan lebih dekat mengenai proses perbicaraan bagi kes perceraian yang dilaksanakan di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Selain itu, dapatan dari pemerhatian perbicaraan kes ini juga dapat dimanfaatkan di dalam perkhidmatan khidmat nasihat kekeluargaan yang dijalankan di BPPK serta memahami prosedur dan proses pembubaran perkahwinan yang dijalankan di Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Sebanyak sepuluh perbicaraan kes tuntutan perceraian yang dikendalikan oleh Yang Arif Tuan Mohd Saifullah bin Hamzah, Hakim Mahkamah Rendah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah dapat disaksikan di Dewan 9, Mahkamah Syariah Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Perbicaraan kes yang disaksikan adalah meliputi kes permohonan perceraian, Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 (Akta 303) iaitu perceraian dengan talaq atau dengan perintah (seksyen 47), timbang tara oleh Hakam (seksyen 48), perceraian khul’ atau cerai tebus talaq (seksyen 49), perceraian di bawah ta’liq atau janji (seksyen 50), perintah untuk membubarkan perkahwinan atau untuk fasakh (seksyen 52) dan kes pengesahan lafaz cerai yang telah dilafazkan di luar Mahkamah dan tanpa kebenaran Mahkamah.

 

2 3
 4  5

Disediakan oleh:

Bahagian Perkahwinan dan Pembangunan Keluarga

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan 

Tambah Khutbah

Form not found or is not published

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com